• Iskanje
    Kolumna.si

Slastno skutino pecivo brez moke (in sladkorja)

Saj ne, da nimamo na glavi že beljenja, dan bi bil očitno čisto premalo natrpan, če si ne bi nakopala še peke sladice.
Po čisto pravem nedeljskem kosilu, ki si ga sicer ne privoščimo vedno v tej obliki, sem danes tako poskrbela še za nekaj slastnega.

Čeprav mi Jernej vedno “teži”, če ob nedeljah ni sladice, se takrat, ko jo želim narediti, pritožuje, da naj ne delam, ker se potem vsi samo redimo.

Danes mi drugega ni preostalo, ker sem imela doma še pol kg domače skute, nekaj jabolk in beljake, ki so ostali od včerajšnje domače hrenove majoneze.

Ker sama še nisem tako daleč, da bi peciva spekla na pamet ali od “oka”, sem našla nekaj super receptov in dva priredila malce po svoje, nastalo pa je top božansko pecivo. Takšno, brez moke, a tako sočno, da sem na podstavku pospravila vilice zraven v hladilnik. 🙂
Mogoče so bo še nekakoliko strdilo, a takšnega je bolje jesti grižljaj po grižljaj in s pripadajočim užitkom. 🙂

Sestavine:

1/2 kg skute
4 jajca
0,5 l mleka
6 žlic zdroba
Ščepec soli
Sok pol limone
Med (ali 100g sladkorja)
4 jabolka
Maslo
Cimet

Postopek:
Olupljena in na krhlje narezana jabolka prepražiš na raztopljenem maslu, da se omehčajo. Jaz ga dam toliko, da je dno ponve pokrito. Če želiš, lahko na maslu porjaviš še sladkor (približno 2 žlici), lahko pa jabolka “sladkaš” z medom in cimetom.
To kombinacijo pri nas obožujeta tako Zala kot Aljaž, zato sladkorja nisem dajala.

Prepražena in odišavljena jabolka odstaviš in pustiš za konec.

Medtem narediš testo tako, da najprej v rahlo osoljenem mleku skuhaš zdrob in pustiš, da se ohladi. Jajcem loči beljake od rumenjakov. Rumenjake zmešaj s skuto in (opcijsko) dodaj 100g sladkorja ali dve žlici medu, sok pol limone (ali limonino lupinico, če je ta bio – moja ni bila, zato samo sok) in kuhan zdrob.
Vse skupaj zmešaj z mešalnikom, da nastane gosta tekoča zmes.

Jaz sem tej zmesi dodala še sok praženih jabolk in v zmes postopoma vmešala beljakov sneg.

Okrogel pekač premera 28 sem obložila s peki papirjem, vanj zlila gosto maso in na vrh zložila mehke jabolčne krhlje. Pri 180 stopinjah v ventilatorski pečici sem pecivo pekla cca 40 min.

Ko pecivo vzameš ven, je izredno visoko, a se volumen kmalu “poleže” in pecivo postane bolj kompaktno.

Za peko sem uporabila domačo skuto in jajca hribovske proste reje, namesto sladkorja pa sem dala med in cimet.
Pri nas imamo raje manj sladka peciva, zato je ta kombinacina zares vrhunska, če pa vam je ljubše bolj sladko, pa vsekakor predlagam, da namesto medu uporabite sladkor.

Če rečem, da moja Zala ne je tort in le redkokatero pecivo, tole pa je “zmazala” kot za šalo, potem mora biti res okusno. In je. Z vsem spoštovanjem do glamuroznih peciv in sladic – tole je top!

Če ga kdo naredi, se priporočam za oceno (in fotko)! 🙂

Komentarji
Instagram has returned invalid data.